Boaty McBoatface – havaintoja sosiaalisen median tekemisestä

Tapaus Boaty McBoatface on kiinnostava sosiaalisen median strategian näkökulmasta

Ympäri maailmaa ja etenkin Brittein saarilla paljon huomiota herättänyt tapaus ”Boaty McBoatface” on kiinnostava viestinnän ja sosiaalisen median tekemisen näkökulmasta.

 

Jälleen yksi some-kohu syntyi kun brittiläinen tutkimusorganisaatio Natural Environment Research Council (jatkossa: NERC) lanseerasi yleisölle avoimen kilpailun, jossa haettiin nimeä organisaation operoimalle uudelle ja kalliille kuninkaalliselle tutkimusalukselle. Yleisöäänestyksen ylivoimaiseksi voittajaksi nousi Boaty McBoatface, Helsingin Sanomia lainaten ”Purtilo Pursinaama”. Viranomaisille nimi ei kelvannut, vaan alus tullaan tuntemaan nimellä RRS Sir David Attenborough.

 

Tapaus kiinnosti myös Iso-Britannian poliitikkoja siinä määrin, että parlamentin alahuoneen komitea kokoontui tällä viikolla pohtimaan oliko yleisön joukkoistamisprojekti PR-menestys vai PR-katastrofi. Kysymystä voi lähestyä sosiaalisen median strategian ja toteutuksen näkökulmasta.

Some-strategia

Sosiaalisen median strategia: Tunnettuus lisääntyi, mutta kohdeyleisö taisi päästä yllättämään

 

Sosiaalisen median strategia rakennetaan organisaation sisällä. Asettamalla toiminnalle tavoitteet pyritään varmistamaan, että sosiaalisen median toiminta tukee organisaation suurempaa visiota, sen olemassaolon syytä. Kohderyhmien ja –kanavien määrittäminen varmistaa, että sosiaalisen median ponnistukset ovat optimaalisesti kohdennettuja, kun taas aktiviteettien suunnitteleminen on konkreettisten, tavoitteita tukevien toimenpiteiden suunnittelua. Tärkeä on myös kysymys siitä kuka mistäkin vastaa, eli omistajuuden määrittäminen.

 

Mikäli tutkimusaluksen nimeämisestä kilpailun järjestäneen NERC:in asettamiin tavoitteisiin kuului organisaation tunnettuuden lisääminen, niin tässä tavoitteessa onnistuttiin hienosti. Ennestään melko näkymätön organisaatio sai valtavasti mediahuomiota, mistä todisti jo voittaneen nimiehdotuksen saama äänisaalis, 125 000 ääntä. NERC sai enemmän kuin neljä oikein –tuloksen, se sai mainiot edellytykset tehdä itseään tunnetuksi sellaisen yleisön keskuudessa, josta suuri osa tuskin oli aiemmin edes tietoinen kyseinen organisaation olemassaolosta.

 

Entäpä sitten kohderyhmien määrittäminen? NERC valitsi kohderyhmäkseen koko internetin anarkistisen maailman, jolle se antoi vallan ehdottaa alukselle sopivaa nimeä. Kilpailuehdoissaan NERC toki varasi itselleen oikeuden päättää lopullisesta nimestä. Iso-Britannian tiedeministeri Jo Johnson perusteli yleisön nimiehdotuksen hylkäämistä sillä, että ”nimen on kestettävä aikaa paremmin kuin sosiaalisen median ilmiöt ja heijastettava tieteen vakavaa luonnetta”. Kun kohdeyleisön nimiehdotusta ei oltu valmiita hyväksymään, voisi ajatella että kohderyhmän määrittäminen ei ollut täysin onnistunut. Tarinan mahdollinen opetus? Tunne yleisösi, räätälöi viestisi sille. Sosiaalisen median yleisöä et voi kontrolloida.

 

Some-strategia

 

Some-strategian jalkautus: Osallistamisen varasuunnitelma puuttui

 

Mietityn sosiaalisen median strategian toteuttaminen ja jalkautus tapahtuu ulkoisesti kuuntelemalla ja seuraamalla, osallistumalla ja osallistamalla sekä mittaamalla ja arvioimalla, miten asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa on onnistuttu. NERC:in tapauksessa kiinnostavaa on, kuinka osallistuminen ja osallistaminen, kaksisuuntaisen vuorovaikutuksen luominen organisaation ja sen kohdeyleisöjen välille onnistui.

 

Osallistuminen ja osallistaminenkaan eivät olleet napakymppisuorituksia, joskaan mitään pysyvää vahinkoa NERC:ille ei aluksen nimeämissaagasta tullut. Vitsi eli aikansa ja suurin osa yleisöstä todennäköisesti ymmärsi, miksi kuninkaallisen tutkimusaluksen nimeksi ei tullut ”Purtilo Pursinaamaa”.

 

Some-strategia

 

NERC:iä kuitenkin arvosteltiin siitä, että jättämällä yleisön nimiehdotuksen omaan arvoonsa, se samalla luopui mahdollisuudesta kertoa suurelle yleisölle päivittäisestä työstään syvemmällä tasolla. Useat brändiasiantuntijat olisivat olleet enemmän kuin innoissaan päästessään luomaan tarinaa Boaty McBoatfacelle. Sosiaalisessa mediassa on myös tärkeää olla aito ja synkassa yleisönsä kanssa: kun NERC hylkäsi yleisön nimiehdotuksen, se loi samalla kuvaa itsestään etäisenä ja yleisöstään irrallisena tahona. Ja toisaalta: miksi vakava asiantuntijuus ei kestäisi ripausta hassunhauskuutta? (NERC teki tässä kohtaa kompromissin kun se nimesi tutkimusaluksen kyytiin otettavan keltaisen sukellusveneen Boaty McBoatfaceksi).

 

Sosiaalisen median luonteen mukaisesti kaikki tapahtui hyvin nopeasti. Tarinan opetuksiin kuuluu myös reagoimisnopeuden tärkeys, jatkuva hereillä olo ja valmius muuttaa kurssia silloin kuin kaikki ei mene ihan suunnitelmien mukaisesti. Boaty McBoatfacen tapauksessa hereillä oli ainakin irlantilainen lentoyhtiö Aer Lingus, joka nimesi lentokoneensa Planey McPlanefaceksi. Edullinen markkinointitoimenpide, jolla saatiin hyvää brändinäkyvyyttä sosiaalisen median viraali-ilmiötä seuraten ja omiin tarkoitusperiin luovasti soveltaen. Jatkossa kannattaa myös seurata Australian laukkakisoja entistäkin tarkemmin – siellä voi piakkoin bongata ruuna Horsey McHorsefacen.

 

M-Brainin Social Media Framework auttaa kehittämään sosiaalisen median tekemistäsi reaktiivisesta kokonaisvaltaiseksi.

 

Kirjoittanut Topi Laakso

 

Close

Login to clientzone

Close

So, you are interested in our monitoring services?

So, you are interested in our intelligence services?

So, you are interested in our advisory services?

Please, leave your contact information and we will get back to you shortly!

Name
Company
E-Mail
Phone
Message

Cancel

Your message has been sent!
Close