Ilmastopaniikki uhkaa – onneksi toivoa on

Ilmastopaniikki uhkaa - M-Brain

IPCC-raportti tuli ja pysäytti meidät kaikki. Viimeistään nyt on selvää, että nykyinen kulutuskeskeinen elämäntapamme ei ole mahdollinen, mikäli haluamme pysäyttää ilmaston lämpenemisen.

Omassa tapauksessani tieto ei enää lisää tuskaa. Päinvastoin, tilanteen vakavuus on nyt selvä, joten haluan kanavoida itselleni lisää informaatiota siitä, mitä konkreettista tilanteen pelastamieksi on meneillään, ja mitä kaikkea yritykset voisivat tehdä. Siispä käännyin toimialaseurantamme asiantuntijoiden puoleen, ja sain luettavakseni kotimaisesta uutisseurannastamme uutisia viime aikoina tehdyistä konkreettisista toimista. Esimerkiksi seuraavat muutokset herättävät itsessäni optimismia ja tarmokkuutta kantaa oma korteni kekoon.

Yritysten isot linjat

Suurten suomalaisyritysten Climate Leadership Coalition -yhdistys ilmoitti kannattavansa hiililaki-konseptia, jonka mukaan päästöistä tulisi päästä eroon vuoteen 2050 mennessä. Yhteenliittymän mielestä EU:n ilmastopolitiikka on liian löysää.

Konkreettiset toimet ja näkyvät tulokset

Moni yritys on alkanut vähentää toiminnastaan muodostuvia päästöjä. Neste on tuottamallaan jätepohjaisella dieselillä vähentänyt liikenteen hiilidioksidipäästöjä yli 8 miljoonaa tonnia vuonna 2017. Outotec on vähentänyt kasvihuonekaasupäästöjä yli 6 miljoonaa tonnia tarjoamalla entistä tehokkaampia ja puhtaampia ratkaisuja mineraalien käsittelyyn. Lassila & Tikanoja vähensi kiertotalouden ja jätehuollon ratkaisuilla hiilidioksidipäästöjä yli miljoona tonnia vuonna 2017, sekä ryhtyi kehittämään asiakasyrityksilleen ympäristöhyötyihin tähtääviä digitaalisia työkaluja.

Poliittiset ohjaustoimet

Liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut ilmastopoliittisen Ilmo 45 -työryhmän, jonka tavoitteena on löytää keinot Suomen liikenteen muuttamiseen hiilettömäksi vuoteen 2045 mennessä. Toimenpiteisiin kuuluvat mm. uusi liikennepalvelulaki, raideliikenteen edistäminen, sähköauton hankintatuki sekä kävelyn ja pyöräilyn osuuden kasvattamisen nykyisistä matkamääristä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Suomi pyrkii LVM:n luotsaamana suureen rooliin merenkulun päästöjen vähentämisessä. Tavoitteena on aloittaa globaalit neuvottelut merenkulun konkreettisista päästövähennyskeinoista ensi vuonna. Alusten rikkipäästöt Itämerellä ja Pohjanmerellä ovat jo vähentyneet merkittävästi vuoden 2015 rikkirajan voimaantulon jälkeen. Maailmanlaajuisesti rikkiraja tulee voimaan vuonna 2020.

Ulkoministeriö, yhteistyössä Kansainvälisen rahoitusyhtiön IFC:n kanssa, sijoittaa Afrikan tuulisähkön tuntuvaan lisäämiseen. Suomen rahoituksella tuetaan ilmastohankkeiden kuten aaltoenergian hyödyntämisen tai sähkön varastointimahdollisuuksien kehittämistä erityisesti köyhimmissä maissa.

Energiatoimialan näkymät

Energiateollisuus toimii sen puolesta, että sähkö ja kaukolämpö ovat ilmastoneutraaleja jo ennen vuotta 2050. Energia-alan mukaan Suomessa on tietotaitoa esim. älykkäissä energiaratkaisuissa ja ilmastoteknologioissa, jotka mahdollistavat ilmastoratkaisujen kaupallistamisen ja muuttamisen vientituloiksi. Myös TEM uskoo suomalaisten energiateknologian yritysten vientimahdollisuuksien kasvavan kun ilmastomuutos nopeuttaa energiapolitiikassa siirtymistä uusiutuviin, vähäpäästöisiin energialähteisiin.

Helenin juuri käyttöönottama maanalainen, hukkalämpöä hyödyntävä jäähdytyslaitos Esplanadin alla vähentää Helsingin riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja ottaa askeleen kohti kestävämpää energiantuotantoa ja energiansäästöä. Turku on ilmoittanut luopuvansa hiilen käytöstä vuonna 2025 ja panostaa oman alueensa kestävään energiantuotantoon. Lappeenrannan kaupunki puolestaan pyrkii tuomaan uudenlaisen ratkaisun energian varastointiin, ja lähtee pilotoimaan uudenlaista lämpöakkua ensi vuoden aikana. Paikallinen Elstor Oy sekä Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat kehittäneet tähän ratkaisua, joka voisi samalla tuottaa lämpöenergiaa päästöttömästi.

Vähäiset prosessien muutokset voivat tuoda isojakin ilmastosäästöjä

HSY on toteuttanut laajan kokeiluhankeen jäteastioiden tyhjennysajan laajentamisesta. Jäteastioiden tyhjennyksen aikaistaminen muun muassa vähentää jätteen kuljettamisesta ja muusta liikenteestä aiheutuvia päästöjä. Myös Orkla on löytänyt kuljetuksista yhden keinon vähentää Felix-ketsuppipullojensa ilmastovaikutusta. Kun pullomateriaalit kuljetetaan litteinä muovikapseleina tehtaalle, pienenevät pakkausten tehdaskuljetuksista aiheutuvat hiilidioksidipäästöt 90 %. Kolmantena esimerkkinä Deleten uusi kuorma-autojen lavakeksintö voi puolittaa työmaalogistiikan hiilijalanjäljen. Uudessa järjestelmässä täysinäinen vaihtolava voidaan vaihtaa tyhjään samalla kun se nostetaan auton kuljetettavaksi.

Startupit ja innovaatiot

Kolme suomalaisyritystä on palkittu pohjoismaisessa cleantech-kisassa, jossa haettiin yrityksiä joiden innovaatioilla on vaikutusta ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Palkituista Fourdeg on palveluyritys vesikiertoisen lämmityksen optimointiin. Palvelu säästää lämmityskuluissa, ja toimii automaattisesti huonekohtaisella ohjauksella. Norsepower on kehittänyt roottoripurjeen vähentämään laivojen polttoaineenkulutusta. Ratkaisu voi vähentää päästöjä aluksesta riippuen jopa 20 % vuodessa. Parkkisähkö puolestaan tarjoaa sähköautojen latausta kiinteistöalalla, tavoitteena nopeuttaa sähköautojen leviämisen mahdollisuuksia.

P.S. Rohkaisevaa luettavaa löytyy myös äskettäin valmistuneesta muoviraportistamme, joka kokoaa yhteen muovisektorin tämän hetken puheenaiheet. Mukana ovat mm. yritysten toimenpiteet muovin määrän rajoittamiseksi, innovaatiot liittyen muovin korvaamiseksi tai sen kierrätykseksi, lainsäädännön kehitys, sekä kuluttajakeskustelun suunta.

Tilaa M-Brainin uutiskirje!

Haluatko saada viimeisimmät tiedot palveluistamme, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin sekä linkkivinkkejä tuoreimmista blogeistamme? Liity sähköpostijakelulistallemme.

Tervetuloa tutustumaan meihin myös LinkedInissä, Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Close

Login to clientzone

Close

So, you are interested in our monitoring services?

So, you are interested in our intelligence services?

So, you are interested in our advisory services?

Please, leave your contact information and we will get back to you shortly!

Name
Company
E-Mail
Phone
Message

Cancel

Your message has been sent!
Close