Industry Insights perkaa pakkausalan uutisia

Globaalit pakkausmarkkinat ovat hyvässä nosteessa, mikä tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös suomalaisille toimijoille. M-Brainin Industry Insights -palvelun avulla on mahdollista seurata pakkausalan uutisointia laajasti erilaisista näkökulmista. Palvelun kautta saa helposti tietoa muun muassa kuluttajien mieltymyksistä, kartonkipakkausten kehityksestä sekä ympäristönäkökulmista pakkausalalla. Kaikki blogissa mainitut esimerkit ovat nostoja palvelun tarjoamasta sisällöstä.
Muovin monet puolet
Monikäyttöinen ja suosittu mutta ympäristölle haitallinen muovi kaipaa pikaisesti korvaajaa, ja niin yritykset kuin kuluttajatkin ovat heränneet tähän. YK:n mukaan valtameriin päätyy vuosittain arviolta 11 miljoonaa tonnia muovia, ja kolme neljäsosaa kaikesta arviolta vuoden 1950 jälkeen tuotetusta muovista on muuttunut jätteeksi.
Valtiot ympäri maailman haluavatkin vähentää muovin käyttöä lainsäädännön avulla. Lainsäädännöllinen uutisointi on siksi merkittävä tarve kehittyvällä pakkausalalla. Vuoden 2022 alusta alkaen kertakäyttömuovi poistetaan asteittain käytöstä Länsi-Australian osavaltiossa, ja monet tuotteet kielletään vuoden 2022 puoliväliin mennessä. Kroatian jätehuoltolaki puolestaan kieltää 15–50 mikronin paksuiset muovipussit tammikuusta 2022 lähtien. Myös esimerkiksi Algeriassa suunnitellaan muovikassien käytön asteittaista lopettamista. Kaupat Saksassa eivät enää saa myydä muovikasseja asiakkailleen lainkaan.
Samalla kuitenkin esimerkiksi Norjassa ei ole suunnitteilla hedelmien ja vihannesten muovipakkausten kieltoa. Maan ympäristöministeri epäilee, että kielto lisäisi ruokahävikkiä, sillä muovi suojaa tuoretuotteita eli pidentää niiden käyttöaikaa.
Kuluttajat ja kaupat arvostavat kestäviä pakkauksia
K-ryhmän kyselytutkimuksen mukaan biopohjaiset pakkaukset koetaan Suomessa ympäristöystävällisimmäksi pakkausvaihtoehdoksi. Kartonki ja paperi (86 %) sekä biopohjainen ja biohajoava muovi (62 %) nousivat listan kärkeen kysyttäessä kuluttajilta ympäristön kannalta parhaita pakkausmateriaaleja.
Muotialan julkaisu Drapersin mukaan 64 % Ison-Britannian kuluttajista ostaa todennäköisemmin sellaisilta vähittäiskauppiailta, jotka tarjoavat kestäviä pakkauksia. Raportin mukaan 66 % kuluttajista pitää tärkeänä, että pakkaukset voidaan kierrättää, ja 73 % sanoi, että paperi- tai pahvipakkaukset ovat tärkeitä kauppiaan brändin kestävyyden kannalta. Nottinghamin yliopiston tutkimuksen mukaan kuluttajat ovat kuitenkin alkaneet vältellä kertakäyttöisiä muovikasseja myös puhtaasti siksi, että niin säästyy rahaa.
Muovikassit eivät kuitenkaan ole ainoa muuttuva pakkausratkaisu kuluttajakaupassa. Esimerkiksi Suomessa Lidl uudistaa paistopisteidensä pussit säästääkseen luonnonvaroja. Pusseja ohentamalla ja niissä olevaa muovista ikkunaa pienentämällä ketju säästää vuositasolla neljä tonnia muovia ja tonnin verran paperia.
Kuva: Victoria Strukovskaya (Unsplash)
Kartonkimarkkinat kasvussa – kierrätys lisääntyy
Kotkamills kehittää aktiivisesti innovaatioita korvatakseen muovin ja parantaakseen kartongin tuotantotekniikkaa. Lokakuun 2021 alussa toimessaan aloittanut toimitusjohtaja Päivi Suutari arvioi, että pakkausratkaisujen merkitys kasvaa tulevaisuudessa ja muovia korvataan enenevissä määrin kartongilla. Myös Huhtamäellä uskotaan muovin korvaamisen kuitupohjaisilla pakkauksilla sekä ruokahävikin torjumisen hygieenisillä pakkauksilla kasvattavan kartongin kysyntää.
Step by Step -ryhmän mukaan Venäjän kartonkipakkausmarkkinat kasvavat erityisesti aaltopahvipakkausten jatkuvan kysynnän nostattamana. Pakkauskartonkien kysynnän ennustetaan olevan vähintään 5 % vuodessa.
Koronavirusepidemia on vaikuttanut luonnollisesti myös pakkausalaan. Verkkokaupan yleistyminen, takeaway-ruoka sekä ravintoloiden kotiinkuljetukset ovat lisänneet kartonki- ja pahvijätteen määrää Suomessa pandemian aikana. Vuonna 2021 kartonkipakkausten kierrätys koko maassa on kasvanut 11 % vuodesta 2020. Vuonna 2020 kasvua oli yli 20 %. Myös etelänaapuri Virossa paperi ja kartonki ovat yleisimpiä kierrätykseen päätyviä materiaaleja: 83 % kertoo lajittelevansa ne kierrätykseen.
Antibakteerisia ruokapakkauksia ja biomuovia kosmetiikkaan
Pakkausalalla kehitetään jatkuvasti uusia, ympäristöystävällisiä ja kiertotaloutta hyödyntäviä tuotteita ja palveluita tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kautta. Esimerkiksi FlexSean tuotteessa käytetään punaleväjauhetta, joka lisäaineisiin yhdistettynä tuottaa itsestään hajoavaa biomateriaalia kompostoituna jättämättä haitallisia jäämiä.
Tutkijat Harvard Chanin kansanterveyskoulusta Yhdysvalloissa ja Nanyangin teknillisestä yliopistosta Singaporesta ovat puolestaan kehittäneet biohajoavan pakkausmateriaalin, joka tappaa tuoretuotteissa viihtyviä haitallisia bakteereja ja sieniä. Tanskalainen startup-yritys Cirqle keskittyy toiminnassaan kertakäyttöpakkausten korvaamiseen kierrätettävillä pakkauksilla. Yrityksen pakkaukset voidaan käytön jälkeen palauttaa Cirqlen haltuun puhdistusta ja uudelleenkäyttöä varten.
Myös kuluttajien paremmin tuntemat toimijat ovat mukana kestävyystrendissä. Kosmetiikkajätti L’Oréal on tehnyt yhteistyötä ranskalaisen jätehuoltoasiantuntijan Veolian kanssa kierrättääkseen korkeatiheyspolyeteeniä (HDPE) kosmetiikkapulloihinsa. Konserni arvioi kierrätettyjen ja biopohjaisten muovipakkausten osuuden olevan 50 % vuoteen 2025 mennessä ja 100 % vuoteen 2030 mennessä (15 % nykyään). Brittiläinen kauneudenhoitoliikkeiden ketju Space NK puolestaan suunnittelee kauneudenhoitotuotteiden pakkausten kierrätysmahdollisuutta omiin myymälöihinsä.
Tilaa testijakso pakkausalan uutisista
M-Brainin Industry Insights -palvelu tuottaa uutistiivistelmät toimialasi ajankohtaisista aiheista niin Suomessa kuin maailmalla. Globaali tietokantamme sisältää yli 150 000 lähdettä. Blogissa mainittujen aiheiden lisäksi palvelu seuraa myös eri markkina-alueita, kilpailijoiden toimia sekä kuluttamisen trendejä.
Tutustu Industry Insightsiin sivuillamme ja tilaa maksuton kokeilujakso, joka pitää sisällään sähköpostiuutiskirjeen sekä pääsyn Insights-portaaliin.
28.01.2022 –
Suomi