Jasper Pääkkösen kansainvälinen ura ja medianäkyvyys nousukiidossa

Moni suomalainen hieraisi viime viikolla silmiään, kun mediassa levisivät kuvat suomalaisnäyttelijä Jasper Pääkkösestä poseeraamassa Cannesin punaisella matolla ohjaajasuuruus Spike Leen ja ohjaajan BlacKkKlansman-elokuvan muiden näyttelijätähtien kanssa. Pääkkönen näyttelee Spike Leen tuoreen elokuvan pahisroolissa Felix Ketteridgeä, pikkukaupungin kiihkeää Ku Klux Klanin jäsentä. Aktiivisesti elokuva-alaa seuraava M-Brainin analyytikko Mikko Silvennoinen pitää Pääkkösen roolia Leen elokuvassa historian merkittävimpänä suomalaisläpimurtona näyttelijäntyön saralla.

Tositarinaan pohjautuva Spike Leen uutuuselokuva kertoo Ku Klux Klan -liikkeeseen kohdistetusta peiteoperaatiosta, jonka ytimessä afroamerikkalaista poliisia näyttelee John David Washington. Elokuvassa on vahva rasisminvastainen pohjavire. Tarkastelimme elokuvan ja erityisesti Jasper Pääkkösen toukokuussa saamaa julkisuutta media-analyysin näkökulmasta. Apuna käytimme globaalin media- ja markkinaympäristön kuunteluun tarkoitettua M-Adaptive -työkaluamme. Hakusanaksi laitettiin Jasper Pääkkönen.

Jasper kotimaisen uutisoinnin keskiössä

BlacKkKlansmaniin ja Pääkköseen kohdistunut huomiohuippu osui 15:nteen toukokuuta, jolloin toimituksellisessa mediassa julkaistiin aiheesta yli 400 ja sosiaalisessa mediassa yli 100 juttua. Jo edellisviikolla esimerkiksi YLE Uutiset ja Iltalehti olivat uutisoineet suomalaisnäyttelijän mukanaolosta Cannesin elokuvafestivaalien kilpasarjassa, mutta elokuvan ensi-ilta ja kuvat Etelä-Ranskasta nostivat sekä kotimaisen että kansainvälisen median osoittaman kiinnostuksen uudelle tasolle. Näkyvyys pysyi korkealla tasolla myös parin julkisuuspiikkiä seuranneen päivän ajan.

Jasper Pääkkösen Hollywoodin valloituksesta uutisoivat suomalaismedioista ahkeraan esimerkiksi suuren yleisön tavoittavat Ilta-Sanomat, Iltalehti, YLE Uutiset ja MTV Finland. Helsingin Sanomien mukaan Pääkkösellä on elokuvassa näyttävä ja aidosti iso rooli. M-Brainin analyytikko Mikko Silvennoinen pitää lähihistorian osuvimpana vertailukohtana Samuli Edelmannin roolia Brad Birdin elokuvassa Mission Impossible: Ghost Protocol. ”Edelmann oli roolissaan tyly ja tehokas, mutta juoni- ja toimintakohtausvetoisessa elokuvassa ei juuri niin kutsutuilla character momenteilla päästä juhlimaan. Mikäli ennakkohypeen on uskominen, Pääkkönen pääsee Leen Cannesissakin kehutussa elokuvassa aidon luonneroolin kimppuun”, Silvennoinen kommentoi.

Jasper Pääkkönen kertoo ohjaaja Spike Leen palanneen uutuuselokuvansa myötä juurilleen äärimmäisen kantaa ottavan poliittisen elokuvan tekijänä. Suomalaisnäyttelijän mukaan on ollut vaikea sisäistää, että on itse todella osa elokuvaa, joka on nykypäivänä niin tärkeä. Analyytikko Mikko Silvennoinen arvioi, että vastaanoton perusteella kyseessä vaikuttaisi olevan jonkinlainen comeback Spike Leelle, joka on fiktioelokuvissaan rämpinyt epäonnistuneina pidettyjen kokeilujen suossa. Näin ollen BlacKkKlansmanin profiili on jo valmiiksi korkea. Toinen kiinnostava asia on Silvennoisen mukaan se, että Pääkkönen joutuu näyttelemään kulttuurisesti hyvin spesifiä roolia, etelävaltiolaista umpirasistia. ”Mikäli Pääkkönen vetää roolin aksenttia myöten virheettömästi läpi, niin kuin ensiarvioista voisi päätellä, on suoritus todella kova”, Silvennoinen toteaa.

Laadukasta näkyvyyttä kansainvälisessä mediassa

Suomen ulkopuolella Spike Leen elokuvasta uutisoitiin selvästi useimmin Yhdysvaltojen mediassa. Aiheeseen tarttuivat myös muun muassa Iso-Britannian, Kanadan, Ranskan ja Espanjan verkkojulkaisut. BlacKkKlansmanista kirjoittivat esimerkiksi USA Today, Herald Courier, The Daily Mail, London Evening Standard, Los Angeles Times ja Libération.

Kansainvälisessä mediassa Jasper Pääkköseen yksittäisessä jutussa kohdistunut huomio oli luonnollisesti kotimaista mediaa pienempi, kun juttujen fokuksessa usein oli ohjaaja Spike Lee tai jutuissa pureuduttiin tarkemmin ohjaajan uutuuselokuvaan. Toisaalta useiden kansainvälisten verkkolehtien julkaisemat jutut tavoittivat suurilukuisen yleisön.

Julkisuuden laatua tarkastellessa ansaitun medianäkyvyyden voi todeta olleen Jasper Pääkköselle hyvin suotuisaa. Sekä arviot elokuvasta että Pääkkösen näyttelijäsuorituksesta olivat positiivisia. Libération kehui Pääkkösen ja muiden näyttelijöiden roolisuorituksia vakuuttaviksi, kun taas London Evening Standard kuvasi myönteissävytteisessä arvostelussaan suomalaisnäyttelijän roolihahmoa uskomattoman ilkeäksi. Collider-sivusto kirjoitti arviossaan Pääkkösestä “you’d never know he was Finnish, mikä on tässä yhteydessä tulkittu kehuksi.

Spike Lee itse avasi YLE Uutisten jutussa suhdettaan suomalaisnäyttelijään näin: ”Kun olen pyytänyt elokuvaani Denzel WashingtoniaEdward Nortonia tai edesmennyttä Philip Seymour Hoffmannia, olen aina tiennyt mitä saan. Mutta on ihan eri asia, kun on kyse näyttelijästä, josta en ole koskaan kuullutkaan. Kun sellainen näyttelijä näyttää mitä osaa, on se erittäin palkitsevaa”.

Nykypäivä tuli osaksi elokuvaa

Elokuvan herättämää kiinnostusta eritoten Yhdysvaltojen mediassa on todennäköisesti ollut omiaan lisäämään maan oma polarisoitunut poliittinen ja yhteiskunnallinen tilanne. Cannesin lehdistötilaisuudessa Spike Lee muistutti siitä, kuinka nykypäivän rasismi Yhdysvalloissa ei ole mikään uusi ilmiö vaan sillä on satojen vuosien historiallinen perusta.

Elokuvan tapahtumien yhteydet nykypäivään onkin tuotu esiin hyvin selvästi. Tekijöiden mukaan nykypäivän tapahtumat kirjoittivat itsensä mukaan elokuvaan. Ohjaaja Lee on useaan otteeseen arvostellut Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin toimintaa ja kommentteja viime syksyn Charlottesvillen tapahtumien jälkipuinnissa. Uusnatsit kokoontuivat tuolloin kaupunkiin osoittamaan mieltään ja äärioikeistoa vastustanut vastamielenosoittaja sai surmansa uusnatsin yliajamana.

Cannesin juhlaviikko huipentui viikonlopun palkintojen jakoon. BlacKkKlansman palkittiin festivaalin toiseksi tärkeimmällä Grand Prix –palkinnolla. Pääpalkinnon eli Kultaisen palmun sai japanilainen Shoplifters.

M-Brainin julkisuusanalyyseissä voidaan keskittyä esimerkiksi yksittäisen organisaation, sen kilpailijoiden tai mielenkiintoisen aiheen saamaan medianäkyvyyteen. Analyyseissä kartoitetaan muun muassa julkisuuden määrää ja laatua, teemoja ja mielipidevaikuttajia. Pyrkimyksenä on auttaa asiakasta toimintansa ohjaamisessa. Sisällöllisellä erittelyllä ja päätelmillä saavutetusta mediajulkisuudesta on analyyseissä keskeinen rooli.

Aloituskuva: Westport News

Tilaa M-Brainin uutiskirje!

Haluatko saada viimeisimmät tiedot palveluistamme, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin sekä linkkivinkkejä tuoreimmista blogeistamme? Liity sähköpostijakelulistallemme.

Tervetuloa tutustumaan meihin myös LinkedInissä, Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Close

Login to clientzone

Close

So, you are interested in our monitoring services?

So, you are interested in our intelligence services?

So, you are interested in our advisory services?

Please, leave your contact information and we will get back to you shortly!

Name
Company
E-Mail
Phone
Message

Cancel

Your message has been sent!
Close