KL Debatti: Markkinatiedon hyödyntämisestä Kiinassa on myös positiivisia esimerkkejä (19.2.2015)

Kansainvälisiä yrityksiä Kiinan markkinoille opastavan Orangefield Groupin liiketoiminnan kehitysjohtaja Karen Mae Cheung kritisoi Kiinan markkinoille tähtääviä suomalaisia yrityksiä huonosta valmistautumisesta (“Suomalaiset lähtevät Kiinaan hosuen”, KL 11.2.). Cheungin mukaan “yritykset ovat niin innostuneita, että ne unohtavat kaiken valmistelun, kotiläksyt, jotka pitäisi ensin tehdä”. M-Brainin Head of Advisory Saku Oikarisen kirjoitus aiheesta julkaistiin Kauppalehden Debatti-sivulla 19.2.2015.

 

Aivan erityisesti Cheung moittii suomalaisyrityksiä puuttellisesta tiedonkeruusta. Kiireessä unohtuvat jopa aivan perustiedot markkinoista ja kilpailijoista.

 

Cheungin kritiikkiin on helppo yhtyä. Liiketoimintaympäristöä koskevan tiedon hyödyntäminen ja strateginen tiedolla johtaminen eivät ajoittain ole suomalaisyristen vahvuuksia edes kotimarkkinoilla.

 

Monet muutkin länsimaiset toimijat ovat kohdanneet huonosta valmistautumisesta johtuvia haasteita Kiinassa. Jopa kaikkein suurimmat länsimaiset kuluttajabrändit ovat usein unohtaneet kiinalaisten kuluttajien poikkeavat tarpeet sekä Kiinan suuret alueelliset erot.

 

Esimerkiksi l’Oreal veti Garnier-tuotemerkkinsä viime vuonna Kiinasta maailman toiseksi suurimman hiustuotebrändin huonosti valmistellun markkinoinnin epäonnistuttua täysin. Maailman suurin vähittäiskauppaketju Wal-Mart taas hakkasi päätään seinään lähes kaksi vuosikymmentä ennen kuin se tajusi, etteivät samat jakelustrategiat toimi kaikkialla Kiinassa. Toinen supermarketjätti Tesco puolestaan myönsi osaamattomuutensa ja toimii nykyisin vähemmistöosakkaana brittiläis-kiinalaisessa yhteisyrityksessä.

 

Vastakkainen esimerkki on Ikea, joka on menestynyt Kiinassa analysoituaan markkinoita ja muuttamalla myymäläkulttuuriaan. Kiinassa Ikean henkilökuntaa on esimerkiksi ohjeistettu suhtautumaan positiivisesti myymälöissä eväitään syöviin ja jopa päivätorkkuja ottaviin asiakkaisiin.

 

Suomalaisten kannalta hyvä uutinen on se, että länsimaiset B2B-yritykset ovat menestyneet Kiinassa keskimäärin kuluttajayrityksiä paremmin. Tämä johtuu paljolti siitä, että niiden liiketoimintaympäristöistä on saatavilla runsaammin ja laadukkaampaa tietoa kuin kuluttajamarkkinoista.

 

Erinomainen esimerkki on Kone, joka on hyödyntänyt Kiinan-strategiassaan taitavasti tutkimustietoa, sekä yrityksen itsensä keräämää että ulkopuolelta hankittua. Ennen kaikkea Kone on osannut käyttää tietoa hyväksi paikallisen yritysrakenteensa organisoimisessa sekä myyntityössä.

 

Kirjoittanut Saku Oikarinen

 

Close

Login to clientzone

Close

So, you are interested in our monitoring services?

So, you are interested in our intelligence services?

So, you are interested in our advisory services?

Please, leave your contact information and we will get back to you shortly!

Name
Company
E-Mail
Phone
Message

Cancel

Your message has been sent!
Close