Mediaseuranta helpottaa kustantamon arkea

Bazar Kustannus kertoo julkaisevansa parasta lukemista, eli kirjoja. 15-vuotiaan kustantamon kirjailijoihin lukeutuvat esimerkiksi brasilialainen Paulo Coelho, kulttuurin monitoimimies Mato Valtonen ja huimia juonenkäänteitä romaaneihinsa punova Kate Morton. Kirjat puhuttavat paljon ja siksi kustantamoille onkin tärkeää tietää, mitä ja missä niistä puhutaan.

 

Bazarin myynti- ja markkinointipäällikkö Kristina Forsström ja markkinointi- ja viestintäkoordinaattori Katariina Vuori kertovat, että Bazar on pieni yleiskustantamo. Bazar julkaisee sekä kotimaista että suomennettua kaunokirjallisuutta, tietokirjoja ja lasten- ja nuortenkirjoja. Uutuuskirjoja julkaistaan noin 35-40 kpl vuodessa.

 

Yritys pyrkii aktiivisesti seuraamaan sen julkaisemien kirjojen mediahuomiota. M-Adaptiven avulla kirja-arvioiden ja kirjailijoiden seuraaminen verkossa on nykyisin vaivatonta ja nopeaa.

 

-Meillä on ollut printtiseuranta M-Brainilta käytössä useamman vuoden, mutta vuosi sitten meille tarjottiin myös verkkoseurantaan M-Adaptive -työkalua. Ennen tätä me esimerkiksi googlasimme, mitä blogeissa puhuttiin meidän kirjoista. Nyt meille tulee päivittäin uutiskirje verkko-osumista, joka helpottaa meidän työtämme huomattavasti, sanoo Vuori. Me olimme jo ensimmäisen viikon jälkeen vakuuttuneita, että M-Adaptivesta on meille hyötyä, kertoo Forsström.

 

Haasteita hauissa

 

Toisinaan mediaseurannan haasteena on saatavan tiedon suuri määrä, etenkin paljon teoksia julkaisevalla kustantamolla. Bazar etsii osumia kustantamon ja kirjailijoiden sekä näiden teosten nimillä, joten välillä mukaan on eksynyt juttuja kirjailijoiden muista toimista. Joskus sekaannusta ovat aiheuttaneet kirjojen nimet.

 

-Viime syksynä julkaistu Viisi vuodenaikaa –keittokirja hakikin meille osumia Kaija Koon samannimisestä kappaleesta, nauraa Vuori. Jos vääriä osumia on alkanut tulla, Bazarilta on heti otettu yhteyttä M-Brainin asiakaspalveluun, hakua on muokattu ja ongelmat ovat korjaantuneet nopeasti, jatkaa Forsström.

 

Mediaseurannan hakutulosten hyödyntäminen

 

Kustantamon saama päivittäinen M-Adaptive -uutiskirje pitää sisällään relevantit osumat sekä toimituksellisesta että sosiaalisesta mediasta. Mediaseurannan avulla kustantamo saa aiempaa helpommin ja nopeammin tiedon esimerkiksi blogien kirja-arvioista.

 

Bazar on hyödyntänyt hakutuloksia hieman poikkeuksellisella tavalla, nimittäin poimimalla arvosteluista suoria sitaatteja kirjojen kansiin. Käännöskirjallisuutta ei arvioida perinteisessä mediassa yhtä usein kuin kotimaista kaunokirjallisuutta, joten blogiosumista on saatu lainauksia niin kirjojen taka-, etu- kuin sisäkansiinkin.

Bazar on hyödyntänyt mediaseurannan hakutuloksia hieman poikkeuksellisella tavalla

-Lisäksi blogeista on löytynyt hyviä arvioita, joita olemme jakaneet Bazarin Facebook –sivuilla. Myös markkinointimateriaaleihin, kuten kirjakatalogeihin on löytynyt hyvää sisältöä. Blogit usein tarjoavat monipuolisemman näkymän tuotantoon kuin perinteinen media, Vuori toteaa.

 

Kirjavinkkejä loppuvuoteen

 

Kirjavinkkejä kysyttäessä kumpikaan ei epäröi: Forsström kehuu Kate Mortonin Salaisuuden kantajaa syksyn parhaaksi lukuromaaniksi ja lätkäfaneille hän vinkkaa Mikael Sundstedin Jäähän kohdistunut rakkaus –teoksen, joka on omaelämänkerta 20 lätkäsankarilta. -Kirjassa on paljon sellaista, mitä ei ole missään aiemmin kerrottu. Molemmat kirjat ovat täydellisiä joululahjoja.

Kirjavinkkejä loppuvuoteen

Vuori taas suosittelee yhtä kesän myydyimmistä tietokirjoista, Yuval Noah Hararin Sapiens – ihmisen lyhyt historia sekä Steven Rowleyn esikoisromaania Lily ja mustekala, joka kertoo miehen ja koiran yhteisestä elämästä. – Meitä alkaa aina itkettää, kun puhumme tästä. Se on surullinen, mutta ihana, sanoo Vuori.

 

Close

Login to clientzone

Close

So, you are interested in our monitoring services?

So, you are interested in our intelligence services?

So, you are interested in our advisory services?

Please, leave your contact information and we will get back to you shortly!

Name
Company
E-Mail
Phone
Message

Cancel

Your message has been sent!
Close