Mielipide: Myös viestintä tuottaa tietoa yritysjohdolle (Kauppalehti 8.12.2014)

”Datan murskaus auttaa”, otsikoi Kauppalehti juttunsa (6.11.), joka käsitteli asiakastiedon analysoinnin hyödyllisyyttä pelialalla. Kyseessä oli vain tuorein esimerkki uutisoinnista, joka on käsitellyt tiedon entistä laajempaa hyödyntämistä eri toimialoilla.
Business intelligencen eli liiketoimintatiedon hyödyntäminen on viime vuosien tärkein johtamista muuttanut trendi. Valtaosa yrityksistä panostaa asiakkaidensa, toimintansa ja liiketoimintaympäristönsä seurantaan ja mittaamiseen. Forrester-tutkimuslaitoksen mukaan 53 prosenttia yrityksistä pitää päätöksenteon tehostamista business intelligencen keräämisen tärkeimpänä tavoitteena. Oman toiminnan mittaaminen on tavoitteena 39 prosentilla.
Data-aiheisessa keskustelussa on unohdettu yksi tärkeä tiedon lähde. Sekä toimituksellinen että sosiaalinen media sisältävät valtavasti tietoa, josta olisi oikein kerättynä paljon hyötyä yritysjohdolle.
Yhä useammassa yrityksessä on käytössä jonkinlainen median ja sosiaalisen median seurantajärjestelmä. Mediaseurantatietoa ei kuitenkaan aina pidetä riittävän tärkeänä, jotta sitä kannattaisi tuoda johtoryhmän eteen.
Näin varmasti onkin, jos ajatellaan, että mediaseuranta tarkoittaa vain sitä että lasketaan, montako kertaa yrityksen nimi mainittiin lehdissä edellisviikon aikana.
Sosiaalisen median ja sen sisältämän tiedon räjähdysmäinen kasvu on kuitenkin mullistanut seurannan mahdollisuudet. Seurantatyökalut ovat kehittyneet pelkistä tiedon keräämisvälineistä entistä enemmän kohti tiedon analyysia.
Järjestelmällisesti toteutettu mediaseuranta ei tarjoa yritykselle ainoastaan tietoa sen markkinoinnin ja viestinnän onnistumisesta. Se saa myös tietoa kilpailijoiden toimista ja niiden tuloksista, kuluttajien mielipiteistä sekä viestintä- ja liiketoimintaympäristön muutoksista ja niihin mahdollisesti sisältyvistä riskeistä. Siinä missä suuri osa muusta liiketoimintatiedosta tarjoaa dataa vain menneestä, mediaseuranta katsoo myös tulevaan paljastamalla esimerkiksi hiljaisia signaaleja kuluttajien ja markkinoiden muutoksista.
“Älä mittaa mitään, ellei data helpota päätöksen tekemistä tai ellet aio muuttaa toimintaasi”, kirjoitti markkinointiguru Seth Godin jokin aika sitten.
Toimituksellinen ja sosiaalinen media tuottavat päivittäin juuri sellaista dataa, jollaista yritykset arvostavat Forresterin kyselyssä ja jota Seth Godinkin kehottaa keräämään.
Kirjoittanut Joakim Nyberg, markkinointipäällikkö, M-Brain
Julkaistu myös Kauppalehden Mielipide-sivulla maanantaina 8.12.2014.
08.12.2014 –
Suomi