Ota ad hoc -analyysit haltuun osana kokonaisvaltaista mittaamista

Mitä yhteistä on toimitusjohtajan vaihtumisella, poliittisella avauksella, uuden palvelun lanseeraamisella, ilmastokeskustelun kiihtymisellä, vastuullisuuteen liittyvällä somekohulla, yrityskaupalla ja korona-epidemian kehittymisellä? Kaikki edustavat uusia, yllättäviäkin tapahtumia. Kaikki edustavat muutosta. Kaikki ovat myös olleet toteuttamiamme ad hoc -analyysien aiheita.
Säännöllinen KPI-seuranta ja tulosten analysointi muodostavat mittaamisen perustan, joka pitää olla kunnossa. Työ pohjaa systemaattiseen tekemiseen; tavoitteiden asettamiseen, tulosten analysointiin ja toiminnan kehittämiseen.
Kolikon toista puolta edustavat uudet ja yllättävät kehityskulut, joiden vaikutus esimerkiksi organisaation julkisuuskuvaan, tai koko toimialan kehitykseen, voi etenkin lyhyellä tähtäimellä olla huomattavan suuri. Jotta näihin kehityskulkuihin pystyisi reagoimaan parhaalla mahdollisella tavalla, tulee osata arvioida oman organisaation asemaa muutoksessa, osana isompaa kuvaa.
Tämän arvioinnin tukena ad hoc -analyysi on esimerkillinen täsmämittari.
Esimerkki: Toimialan vaikutukset.
Mitä toikaan kevät? – Mustan joutsenen
Kuluneen kevään uutisointia ja keskustelua on hallinnut korona-epidemia ja sen vaikutukset. Tuntemattoman ja yllättävän ilmiön, ns. mustan joutsenen, ennustettavuus on ollut vaikeaa, niin epidemian kehittymisen kuin toimialojen vaikutusten arvioinnin kannalta.
Ad hoc -analyysien avulla olemme auttaneet asiakkaitamme mm. ymmärtämään koronan ympärillä käytyä keskustelua ja ennakoimaan sen vaikutuksia ja mahdollisuuksia. Toteutukset ovat vaihdelleet organisaatioille tehdyistä julkisuuden yhteenvedoista, asiakkaiden kulutuskäyttäytymisen muutosta ja toimialan vaikutuksia kartoittaviin raportteihin.
Yksi toteutuksista oli Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:lle tehty yhteenveto koronajulkisuudesta. Heillä oli tarve saada kokonaiskuva siitä, millaista keskustelua opetuksen mullistanut epidemia herätti, ja millaisena ammattijärjestön lisääntynyt julkisuus koronan yhteydessä näyttäytyi.
”Ad hoc -seuranta koronauutisoinnin yhteydessä on tuonut meille hyödyllistä, viestinnän suunnittelua tukevaa lisätietoa neljännesvuosittaisen julkisuusanalyysin täydennykseksi”
– Heikki Sahlman, Viestintäpäällikkö, OAJ
Tarve ja toteutus kohdallaan
OAJ:n palaute kuvaa yleistä trendiä siitä, että asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä ad hoc -analyyseihin. Vahvistusta tälle saatiin myös tuoreesta asiakastyytyväisyyskyselystä*, jossa analyysiprojektit scorasivat yhden parhaimmista arvosanoista (4,22/5).
Ad hoc -analyyseissä tarve ja toteutus kohtaavat silmiinpistävän konkreettisesti. Asiakkaalle hyvin merkityksellinen, päivänpolttava aihe, josta saadaan lyhyellä varoitusajalla tuotettua puolueeton näkemys.
Räätälöinnin ja nopeuden lisäksi arvo syntyy siitä, että yhteenveto on asiantuntijan tuottama näkemys asiakkaan perspektiivistä, ei aikamme lempilapseen, tekoälyyn, perustuva automatisoitu raportti.
Täsmämittaaminen osana työkalupakkia
Myönteinen palaute ad hoc -toteutuksista kertoo, että niiden arvo ymmärretään entistä laajemmin. Uusiin ilmiöihin ja muuttuviin käänteisiin pitää pystyä reagoimaan nopeasti. Tämä vaatii ad hoc -tyyppistä täsmätoteutusta tarpeeseen soveltuvalla mittaristolla.
Oli kyse poliittisesta linjauksesta tai julkisuuskohusta, toimialaa ravistelevasta yrityskaupasta tai ennakoinnista, nopea reagointi palkitaan. Tämän vuoksi ad hoc, täsmämittaaminen, on yhä useammille toimijoille arkipäivää jatkuvan mittaamisen ohella. Avullamme otat sen helposti haltuun osaksi organisaatiosi kokonaisvaltaista tietojohtamista.
M-Brainin ad hoc -analyysi pähkinänkuoressa
- Räätälöidään palvelemaan akuuttia tietotarvetta
- Sovittavissa lyhyellä varoitusajalla
- Sisältää yhteenvedon, johtopäätökset ja sovitut mittarit
- Tarkastelujakso vaihtelee muutamasta päivästä useaan kuukauteen
- Kiireellinen toteutus mahdollistaa nopean reagoinnin
- Voidaan tehdä tehdä myös takautuvasti
Esimerkki: Julkisuuden kehitys.
Lue lisää M-Brainin media-analyyseistä
*Lähde: M-Brain Customer Satisfaction Survey 2020
03.06.2020 –
Suomi