Presidenttiehdokkaiden ansaittu some-näkyvyys: Huhtasaari ja Niinistö dominoivat

Presidentinlinna Helsinki M-Brain

Sosiaalinen media on jälleen puhututtanut presidentinvaalien yhteydessä. Esimerkiksi Helsingin Sanomat ennakoi käynnissä olevista presidentinvaaleista kaikkien aikojen somevaaleja kampanjoiden some-budjeteilla mitaten. MTV3 puolestaan uutisoi Sauli Niinistön some-näkyvyyden olevan ylivoimaista samalla kun Laura Huhtasaari ja Paavo Väyrynen ovat kirineet istuvan presidentin etumatkaa kiinni. Uutisessaan MTV3 keskittyi ehdokkaiden omilta some-tileiltään tekemien päivitysten synnyttämään vuorovaikutukseen.

Sosiaalisen median julkisuutta analysoitaessa on tärkeää kiinnittää huomiota paitsi oman some-tekemisen aikaansaamiin vaikutuksiin, myös niin sanottuun ansaittuun näkyvyyteen. Tällä tarkoitetaan medianäkyvyyttä, joka tässä tapauksessa kohdistuu presidenttiehdokkaisiin riippumatta suoraan siitä, mitä he tai heidän kampanjatiiminsä sosiaalisessa mediassa puuhaavat tai mihin tiimit kohdistavat mainoseurojaan. Ansaittua medianäkyvyyttä selvittääksemme suljimme tarkastelun ulkopuolelle ehdokkaiden omat some-tilit ja katsoimme miltä some-julkisuus näytti noin kahden viikon ajanjaksolla 9.-24.1.2018. Seuraavassa eriteltyinä muutamia keskeisiä havaintojamme.

Laura Huhtasaari herättää reaktioita

Ansaitun median näkyvyydellä mitaten sai kaikkein eniten huomiota perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari. Hänen suosionsa selittyi pitkälti keskustelupalstoilta kertyneellä julkisuudella. Erityisen ahkerasti ehdokkaiden tekemisiä kommentoitiin Suomi24-palstalla, jolla Huhtasaari mainittiin suunnilleen yhtä monta kertaa kuin muut ehdokkaat yhteensä. Tähän vaikutti tarkastelujaksolle osunut uutisointi Huhtasaaren gradutyöstä.

Kun keskustelupalstat jätettiin tarkastelun ulkopuolelle, kisan ylivoimainen ennakkosuosikki Sauli Niinistö nousi myös sosiaalisen median eniten mainintoja keränneeksi ehdokkaaksi. Huhtasaaren ja Niinistön jälkeen kolmanneksi eniten kokonaismainintoja sai Paavo Väyrynen, jonka suosio oli Huhtasaaren tavoin suurta keskustelupalstoilla.

Presidentinvaalit 2018 - M-Brain

Mari K Niemi on aktiivinen vaikuttaja paitsi television vaalitenteissä, myös Twitterissä.

Twitter ja Facebook tärkeässä roolissa

Keskustelupalstojen ohella Twitter ja Facebook nousevat pääkanaviksi, joissa keskustelua presidenttiehdokkaista käydään. Huhtasaari ja Niinistö dominoivat myös Twitterissä. Myös SDP:n Tuula Haataisen ehdokkuutta edistävät tahot ovat aktiivisia: Haatainen nousi kolmanneksi suosituimmaksi ehdokkaaksi Twitter-maininnoilla mitaten.

Facebook sen sijaan on istuvan presidentin valtakenttää. Niinistö sai yli neljänneksen ehdokkaiden kokonaismaininnoista Facebookissa vihreiden Pekka Haaviston sijoittuessa tässä vertailussa kakkoseksi. Sosiaalisen median kanavista myös YouTube ja Google Plus vaikuttavat kuitenkin kasvattaneen suosiotaan vaalikanavina.

Ehdokasvertailu - Presidentinvaalit 2018 - M-Brain

Presidenttiehdokkaiden Twitter-mainintojen jakautuminen ajanjaksolla 9.-24.1.2018

Huhtasaari ja Väyrynen enemmän miesten ehdokkaita

Sosiaalisessa mediassa miehet ovat naisia aktiivisempia kommentoimaan presidenttiehdokkaita. Sosiaalisen median kanavista poikkeuksen teki Instagram, jossa enemmistö päivityksistä tuli naisilta.

Miehet mainitsevat päivytyksissään muita ehdokkaita suhteellisesti useammin valitsijayhdistyksen kautta presidentiksi pyrkivän Paavo Väyrysen sekä perussuomalaisten Laura Huhtasaaren. Naiset puolestaan suosivat päivityksissään poliittisen kentän vihervasenta laitaa. Suhteellisesti suurimman huomion naisilta saavat Tuula Haatainen, Pekka Haavisto ja Merja Kyllönen.

Todellisten sosiaalisen median julkisuuspiikkien voi ennustaa ajoittuvan sunnuntaille, jonka jälkeen näköpiirissä on varmasti myös syväanalyysejä somen vaikutuksesta näihin presidentinvaaleihin. Näitä odotellessa: jännittävää tulosiltaa!

 

M-Brain analysoi ehdokkaiden sosiaalisen median näkyvyyttä M-Adaptiven avulla.
Close

Login to clientzone

Close

So, you are interested in our monitoring services?

So, you are interested in our intelligence services?

So, you are interested in our advisory services?

Please, leave your contact information and we will get back to you shortly!

Name
Company
E-Mail
Phone
Message

Cancel

Your message has been sent!
Close