Seuraa somea ja luo uusia asiakassuhteita

Miten sosiaalisesta mediasta voi etsiä potentiaalisia asiakkaita? Entä miten reagoida, kun heidät löytää? Sosiaalisen median asiantuntija ja kouluttaja Piritta Seppälä kirjoittaa some-seurannasta blogissamme.

 

Sain kaksi vuotta sitten Heathrow’lla Mauritiuksen lentoa odottaessani twiitin:

@Piritta Hi Piritta. Can we assist u here? Sightseeings,island tours,boat trips,shopping,diving,dolphin swim, activities etc.. 🙂

— Holiday Mauritius (@Whey_Holidays) 30. toukokuuta 2013
Twiitti oli pienen mauritiuslaisen matkatoimisto  Holiday Mauritiuksen lähettämä ja vastaus omaan twiittiini, jossa olin muutamaa tuntia aiemmin kertonut starttaavani maailmanympärimatkani ja suuntaavani ensimmäisenä kohdemaanani Mauritiukselle.

 

Matkaan lähtö oli ollut yhtä kiireinen kuin aina: varmaa oli ainoastaan majoituspaikka ja kyyti lentoasemalta sinne perille. Ainoastaan yhden asian olin jo ennakkoon päättänyt tehdä maassa nyt toistamiseen vieraillessani, mutta en ollut ehtinyt selvittää asiaa vielä yhtään sen enempää: halusin päästä uimaan delfiinien kanssa.

 

Holiday Mauritius toi minulle vastauksen tähän toiveeseeni twiitin muotoisella tarjottimella tarjoiltuna. Listatessaan matkailuyrityksen palveluita 140 merkkiin, yrityksen perustaja Anas Kazi hankki samalla itselleen uuden asiakkaan. Sillä miksi lähtisin käyttämään yhtään ylimääräistä aikaa netin penkomiseen ja parhaan matkanjärjestäjän löytämiseen, kun voin käyttää aikani mieluummin maaten paratiisisaaren rannoilla, tavata paikallisia ystäviäni tai joogata bungalowini uima-altaan reunalla.

 

Miten Holiday Mauritius löysi minut?

 

Tein matkani aikana taustatöitä keräten materiaalia ja caseja uusimpaan sosiaalisen median tavoitteellista käyttöä koskevaan kirjaani. Näissä merkeissä haastattelin myös Anas Kazia hänen sosiaalisen median hyödyntämisestään liittyen yrityksen markkinointiin. Toimintamalli oli lopulta hyvin yksinkertainen.

 

Anas käyttää Twitteriä yrityksensä kannalta hyödyllisen tiedon seulomiseen valtavasta verkossa liikkuvasta tietomäärästä. Hän kertoi joka päivä löytävänsä sen verran aikaa, että Twitterin hakukenttään ehtii tehdä haun sanalla Mauritius, joko hashtagilla tai ilman. Kun twiittivirrasta löytyy esimerkiksi kaltaisteni maahan matkustavien henkilöiden tekemiä twiittejä, hän lähettää jokaiselle personoidun, oman ja julkisen twiitin.

 

Saadessaan vastauksen henkilöiltä, keskustelu jatkuu ja kuten omalla kohdallani, voidaan päästä myös kauppoihin. Tähän itse yrittäjältä tarvittiin hetki aikaa Twitterissä hakuja tehden, muutama twiitti ja yksi puhelu delfiiniuinnin ajankohdan sopimiseksi. Ja niin minä pääsin ilman sen suurempaa säätämistä uimaan 150 delfiinin joukkoon ja Holiday Mauritius sai uuden asiakkaan, joka tyytyväisenä voi suositella yritystä myös muille maahan matkustaville.

 

Huolimatta siitä, että yrityksen Twitter-virta koostuu lähes ainoastaan palveluita markkinoivista twiiteistä, on Twitter samalla Holiday Mauritiuksen tärkein markkinointikanava. Seuraamalla aktiivisesti yrityksen tavoitteiden kannalta oikeita hashtageja ja reagoimalla löytämiinsä twiitteihin, on yritys saman tien paljon lähempänä potentiaalista asiakasta, kuin muilla tavoin mainostaessaan.

 

Pieni yhden miehen yritys tulee suoraan iholle, saa itsensä sen palveluita kaipaavien ihmisten tietoisuuteen ja myös menestyy maassa, jonka pääelinkeino on matkailu.

 

Mitä voimme oppia Holiday Mauritiukselta?

 

Kaiken lähtökohtana on yrityksen tai organisaation toiminta ja strategiset tavoitteet. Kun tiedetään, mitä halutaan saada aikaan, osataan myös lähteä seuraamaan verkkokeskusteluja aktiivisesti. Tämäkään ei kuitenkaan riitä, vaan seuraavaksi tulee tietää, miten löydettyihin keskusteluihin ja sosiaalisen median sisältöihin reagoidaan. Sillä jos ei reagoi, ei myöskään pääse tavoitteisiin. Oma aktiivisuus palkitsee ja myös vie maaliin.

 

Sosiaalisen median seurantaa ja verkon monitorointia voi tehdä usealla tavalla. Holiday Mauritius käyttää hyödykseen Twitteriä ja tekee haut itse palvelun mobiilisovelluksella. Vaihtoehtona voi olla useita eri some-palveluita yhtäaikaisesti luotaava ja seulova tätä varten luotu ohjelma tai muu verkkoseurantapalvelu. Oleellista on oikean tiedon etsiminen ja löytäminen sekä suunnitelma sen hyödyntämiseksi.

 

Holiday Mauritius haluaa tuoda palvelunsa suoraan niistä potentiaalisesti kiinnostuneiden ihmisten tietoisuuteen ja myös onnistuu siinä pienin panoksin. Toisissa organisaatioissa some-keskusteluja voidaan seuloa asiakaspalvelun pohjaksi tai hiljaisten signaalien löytämiseen ja tulkintaan. Pääasia joka tapauksessa on, että tiedetään mitä etsitään sekä erityisesti miten löydettyä tietoa hyödynnetään.

Ota oppia some-keskustelujen monitorointiin Holiday Mauritiukselta seuraavien vinkkien avulla:

 

1) Tiedä mitä organisaatiosi tavoittelee ja hyödynnä some-monitorointia tavoitteiden saavuttamiseen.

2) Tiedä millaisin termein ja sisällöin ihmiset puhuvat tuotteistanne ja palveluistanne.

3) Monitoroi somea ja verkkoa oikeilla hakusanoilla ja oikeilla välineillä.

4) Tee suunnitelma, miten reagoida löydettyihin hakutuloksiin.

5) Hyödynnä löydettyä tietoa tavoitteellisesti sekä aktiivisin että nopeasti tehdyin toimenpitein.

6) Uskalla puhua ihmisille somessa suoraan, oli sitten kyse myynnistä tai asiakaspalvelusta.

7) Älä lannistu, jos et saa vastauksia, vaan innostu, kun keskustelu käynnistyy.

8) Toista, kehitä, täsmennä hakusanoja ja opi onnistumisista sekä virheistä. Kukaan ei tiedä, mikä on juuri sinun yrityksellesi oikea tapa toimia – sen löytää vain tekemällä ja kokeilemalla.

 

Kirjoittanut Piritta Seppälä
Kirjoittaja Piritta Seppälä, CEO, Viestintä-Piritta, on sosiaalisen median asiantuntija ja kouluttaja. Hän on kirjoittanut kaksi sosiaalisen median tietokirjaa ja hänen bloginsa valittiin Suomen 7. suosituimmaksi viestinnän ja markkinoinnin blogiksi Suomessa vuonna 2014. Piritta on erikoistunut järjestöjen ja julkishallinnon sosiaalisen median käyttöön ja on tunnustetusti Suomen johtava asiantuntija järjestösomen kentällä Suomessa. 

 

Close

Login to clientzone

Close

So, you are interested in our monitoring services?

So, you are interested in our intelligence services?

So, you are interested in our advisory services?

Please, leave your contact information and we will get back to you shortly!

Name
Company
E-Mail
Phone
Message

Cancel

Your message has been sent!
Close