Sielunmaisemassa alustatalous ja ripaus sinistä

Sielunmaisemassa alustatalous ja ripaus sinistä - M-Brain

Olen viettänyt viime aikoina kymmeniä tunteja alustatalouden teorioiden ja niiden käytäntöön soveltamisen parissa etsien mahdollisuuksia liiketoiminnan kasvulle ja uudistamiselle sekä liiketoimintaekosysteemin rakentamiselle. Tutuksi ovat tulleet muun muassa W.Chan Kim ja Renee Mauborgnen Sinisen meren strategia ja Uusi sininen meri, Timo Santalaisen ja Ram.B.Baligan Kun normibisnes ei riitä, kestävä strategointi sekä alustatalous.fi-sivuston perustiedot.

Mitä alustatalous on?

Alustatalous on yhteiskunnallinen, sosiaalinen tai taloudellinen toimintamalli, jossa erilaiset toimijat tekevät lisäarvoa tuottavaa toimintaa, kuten myyvät palveluita jonkin toimijan tarjoaman alustan päällä. Yksinkertainen alustatalouden esimerkki kansalaistoiminnan näkökulmasta on Wikipedia. Kaikille tuttuja alustatalouden toimijoita ovat myös Amazon, Airbnb, Uber ja Baidu. Nämä yritykset tarjoavat alustan, joka saattaa yhteen erilaisten palveluiden tarjoajia sekä näistä palveluista kiinnostuneita kuluttajia tai ostajia. Parhaimmillaan voidaan puhua myös integroidusta alustasta, jossa on sekä kauppa- että innovaatioalustojen ominaisuuksia. Gartnerin mukaan systeemiset digialustat ovat kehittyvien ekosysteemien verkostoja.

Alustapohjainen liiketoimintamalli mahdollistaa liiketoimintatiedon jakamisen

Alustapohjainen liiketoimintamalli (platform-as-service) kerää varsinaisen tuottonsa transaktiomaksuista, lisenssimaksuista tai mainostuloista. Usein alustaa tarjotaan käyttöön myös muille toimijoille, jolloin voidaan puhua hybridiliiketoimintamallista. Tällöin liiketoiminnan arvonluonti korostaa perinteisen arvoketjujen optimoinnin sijaan organisaatioiden ja toimialojen rajat ylittävien alustaekosysteemien luomisen mahdollisuutta. Alustaekosysteemi mahdollistaa yhteisen markkinapaikan lisäksi entistä enemmän oleellisen liiketoimintatiedon jakamisen, yhdessä oppimisen ja innovaatiot.

Usean osapuolen alustan tarkoitus on mahdollistaa alustan eri toimijoiden välinen arvonluonti, jakaa osapuolille arvoa yhdessä määritellyllä tavalla alustalle osallistumisesta ja sille syntyneestä arvosta, unohtamatta perinteistä arvon myyntiä asiakkaalle. Tällöin yritys keskittää osaamisensa siihen osaan arvoketjua, jossa sen suhteellinen kyvykkyys on paras. Keskeistä markkinatilan luomisessa on kuitenkin aina asiakkaalle tarjottu asiakasarvo.

Skaalaedun uusi sininen aikakausi syntyy tiedolla johtamisen avulla  

Alustapohjainen malli tarjoaa monelle liiketoiminnan kehittäjälle skaalaetua monellakin tavalla, esimerkiksi palveluntarjoajien määrällisen kasvun kautta laajaan asiakasmäärään saakka. Sinisen meren perspektiivin omaksuminen vaatii katsomista tulevaisuuteen ja uskoa siihen, että tulevaisuudessa on uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Liiketoiminnan kehittämisessä ajattelua ohjaavat silloin kysymykset; miten eri tavoilla ja kuinka paljon voidaan tarjota uudenlaista arvoa asiakkaille.

Johdonmukainen liiketoiminnan kehittäminen saa alustapohjaisissa hybridiliiketoimintamalleissa tukea johdonmukaisesta dataan pohjautuvasta ja datalla ohjautuvasta liiketoiminnasta. Kuten jo tiedämme, tiedolla johtaminen on tiedon hyödyntämistä osana päätöksentekoprosessia. Älykäs päätöksenteko on parhaimmillaan osaajaekosysteemiin verrattavaa tekemistä. Kenenkään ei pitäisi päättää isoista linjauksista ilman sidosryhmäverkoston ja laadukkaan tiedon tukea. Meistä kukaan ei pärjää yksin – ei liiketoiminnassa eikä elämässä ylipäänsä.

 

Tilaa M-Brainin uutiskirje!

Haluatko saada viimeisimmät tiedot palveluistamme, kutsuja tapahtumiin ja webinaareihin sekä linkkivinkkejä tuoreimmista blogeistamme? Liity sähköpostijakelulistallemme.

Tervetuloa tutustumaan meihin myös LinkedInissä, Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Close

Login to clientzone

Close

So, you are interested in our monitoring services?

So, you are interested in our intelligence services?

So, you are interested in our advisory services?

Please, leave your contact information and we will get back to you shortly!

Name
Company
E-Mail
Phone
Message

Cancel

Your message has been sent!
Close
M-Brain.com