Talous ja vastuullisuuskeskustelu: huijauksia, kryptovaluuttoja ja vastuullisia sijoitustuotteita

Koronapandemiatilanne jatkuu yhä epävarmana maailmalla. Talouskasvun ennakoidaan kuitenkin vauhdittuvan Suomessa ja muualla sitä mukaa kun rokotuskattavuus kasvaa ja yhteiskuntien avaaminen helpottuu.
Minkälaiset vastuullisuusnäkökulmat ovat nousseet esille keskustelussa taloudesta, yrityksistä ja kasvusta pandemia-aikana? Hyödynsimme Industry Insights -palveluamme ja tarkastelimme minkälaiset teemat ovat puhututtaneet Euroopassa tänä vuonna.
Uutisoinnista erottui kolme isompaa kokonaisuutta: kuluttajanoikeuksiin liittyvät petokset ja huijaukset, rahanpesu ja kryptovaluutat sekä ilmastokeskustelu ja kestävä vihreä talous.
Kuva: Pixabay / Sasin Tipchai
Huijausyritykset ovat yleistyneet pandemian aikana
La Libre Belgique uutisoi kaikenlaisten verkossa tapahtuvien huijausyritysten yleistyneen vuonna 2020. Koronakriisin myötä kauppaa on käyty yhä enemmän digitaalisesti. Samalla mahdollisten huijauskohteiden määrä on lisääntynyt. Jyllands-Postenin mukaan sosiaalisen median käyttö huijausyrityksissä on yleistynyt koronakriisin aikana. Huijauksissa helposta rahasta haaveilevia ihmisiä painostetaan allekirjoittamaan sopimuksia nopeasti. Esimerkkeinä käytetään usein keksittyjä tarinoita julkisuuden henkilöistä, jotka ovat onnistuneet tekemään helppoa rahaa sijoituksillaan.
Kuva: Pixabay / Sammy Williams
Koronan pakottamat muutokset kuluttajakäyttäytymisessä kasvattivat etenkin verkossa tapahtuvien maksu- ja luottokorttihuijausten määrää. VG kertoi huijausten kasvaneen Unkarissa loka-joulukuussa noin 30 prosentilla verrattuna vuotta aikaisempaan ajanjaksoon. Irish Examinerin mukaan Irlannissa raportoitiin vuoden 2020 ensimmäisen puolikkaan aikana kaikkiaan 143 000 maksu- ja luottokorttihuijausta, joiden yhteenlaskettu arvo oli noin 12,2 miljoonaa euroa. Izvestija puolestaan uutisoi luottokorttihuijausten yli viisinkertaistuneen Venäjällä viime vuonna. Hurjinta kasvu (780,6 %) oli Pietarin seudulla.
Rahanpesu ja kryptovaluuttojen vaarat
Rahanpesusta uutisoi useimmin tanskalaismedia. Børsen kertoi Tanskassa raportoidun vuonna 2020 ennätysmäärän (73 262) epäilyjä rahanpesusta ja terrorismin rahoituksesta. Finanswatchin mukaan lain, joka mahdollistaa poliisin, pankkien ja veroviranomaisten uudenlaisen yhteistyön tietojen vaihtamiseksi rahanpesuaktiviteeteista, odotetaan olevan voimassa tämän vuoden syksyllä. Berlingske uutisoi rahanpesututkinnan jatkuvan Danske Bankin entisiä johtohenkilöitä kohtaan, liittyen syytöksiin rahanpesusta Danske Bankin Viron tytäryhtiössä.
Euroopan medioissa uutisoitiin myös kryptovaluuttojen vaaroista. BBC Newsin mukaan etenkin nuoret sijoittavat korkean riskin tuotteisiin niiden tarjoaman haasteen, kilpailun ja uutuudenviehätyksen vuoksi. Tyypillisiä esimerkkejä tällaisista investointituotteista ovat kryptovaluutat ja sijoitukset ulkomaan valuuttoihin. Korkean riskin tuotteisiin sijoittavat ovat usein alle 40-vuotiaita ja todennäköisemmin naisia kuin miehiä.
Kuva: Pixabay / Michael Wuensch
Ruotsissa maan finanssivalvontaviranomainen Finansinspektion on varoittanut investoimasta kryptovaluuttoihin, kuten bitcoineihin, uutisoi Göteborgs Posten. Viranomaisen mukaan kryptovaluuttoihin perustuvien sijoitusinstrumenttien kuluttajansuojasäädökset ovat puutteelliset ja kryptovaluuttojen käyttö on usein kytköksissä terrorismin rahoitukseen ja rahanpesuun. The Times kirjoitti Iso-Britannian valvontaviranomaisen FCA:n varoittaneen digivaluuttojen hintavolatiliteetista. Myös FCA on huolissaan kuluttajansuojan puutteellisuudesta. Lausunnossaan valvontaviranomainen viittasi 17,2 prosentin vaihteluun bitcoinin arvossa yksittäisenä tammikuun päivänä.
Vastuullisten sijoitustuotteiden suosio kasvaa
Pankit huomioivat päätöksissään yhä useammin ympäristöystävälliset tuotteet ja toimintatavat. Rahoitusmarkkinoilla nousivat alkuvuonna esiin erilaiset vihreät lainat. Finanswatch kertoi, että 80 prosenttia tanskalaispankeista on lanseerannut vihreitä lainoja tai investointituotteita edellisvuonna. Lainoja myönnettiin muun muassa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen maataloussektorilla, energiasäästöjen saavuttamiseksi teollisuudessa, uusiutuvien energiaprojektien rahoittamiseksi sekä ympäristöystävällisten autojen hankintaan. Erilaisia vihreitä aktiviteetteja tukevien lainojen kokonaisarvo Tanskassa oli vuonna 2020 noin 8 miljardia euroa.
Norjassa suuriin toimijoihin kuuluva DNB-pankki tavoittelee vuoteen 2025 mennessä 130 miljardin lainakantaa vihreissä kiinteistölainoissa, E24 uutisoi. Osuus on lähes 50 prosenttia pankin kokonaislainanannosta kiinteistösektorilla. Pankin strategiaan kuuluu edullisempien lainojen tarjoaminen kestävän kehityksen kriteerit täyttäville projekteille. Vastaavasti lainaraha on kalliimpaa projekteille, jotka eivät täytä DNB:n asettamia kestävän kehityksen vaatimuksia.
Kuva: Pixabay / Nattanan Kanchapranat
Suomessa Neste ja UPM kertoivat lehdistötiedotteissaan vihreiden joukkovelkakirjalainojen lanseerauksista. Danske Bank tiedotti jättävänsä investointirahastoistaan ja lainaportfolioistaan pois energiayhtiöt, jotka hyödyntävät hiiltä tai turvetta tuotannossaan. Les Echos uutisoi Ranskan keskuspankin Banque de Francen sitoutuneen entistä vahvemmin olemaan sijoittamatta fossiilisia polttoaineita hyödyntäviin yhtiöihin.
Kuluttajapuolella trendi vaikuttaisi myös kulkevan kohti vastuullisia sijoitustuotteita. Stratégies uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan ranskalaiset valitsevat yhä todennäköisemmin eettiseltä tai solidaarisuuspohjalta toimivan pankin tai vakuutusyhtiön asiakkuuden. 18-24-vuotiaista ranskalaisista 39 prosenttia on nyt kyseistä toimintaperiaatetta noudattavan pankin asiakas. Süddeutsche Zeitungin mukaan vastuullinen säästäminen on entistä suositumpaa saksalaisten keskuudessa. Vastuullisen säästämisen suosion kasvu on pitkäaikainen trendi. Vuonna 2010 32 prosenttia saksalaisista piti vastuullista säästämistä houkuttelevana. Tämän vuoden tutkimuksessa osuus oli noussut 60 prosenttiin.
Yhteenvetona alkuvuonna käydystä talous- ja vastuullisuuskeskustelusta voidaan sanoa, että alati kehittyvä teknologia ja palveluiden tapahtuminen verkossa tarjoavat sekä asioimishelppoutta kuluttajille, että uusia mahdollisuuksia huijareille. Lisäksi vastuullisuuskeskustelu talouden saralla on läheisesti kytköksissä isoihin megatrendeihin: nyt kehitys vie voimakkaasti kohti ilmastoystävällisiä vihreän talouden rahoitustuotteita.
Industry Insights -toimialapalvelumme kattaa laajan valikoiman medialähteitä useilla eri kielillä. Mikä toimiala sinua kiinnostaa? Ota yhteyttä!
26.05.2021 –
Suomi