Uskalla kasvaa markkinatietoon luottaen

Uskalla kasvaa M-Brain

Suomen talous on menossa mukavaan suuntaan. Kesäkuussa 2018 valtiovarainministeriö ennusti Suomen talouskasvun kiihtyvän tänä vuonna 2,9 prosenttiin. Ensi vuonna Suomen talous kasvaa valtiovarainministeriön ennusteen mukaan 1,8 prosenttia. Vuoden 2020 talouskasvuksi ministeriö arvioi 1,7 prosenttia. Monen mielestä voimme puhua nousukaudesta. Suhdannekuva on siis varsin suotuisa, vaikka kansainvälisen kaupan uhkatekijät voivat heilauttaa suhdanteita nopeastikin.

Jos yrityksesi tase näyttää vahvalle, nousukauden aikana on järkevää suunnitella tulevaisuutta ja hakea rohkeasti kasvua ja sen vaativia investointeja sekä antaa aikaa innovaatiotyölle. Nousukautta ei saisi jättää käyttämättä liiallisella varovaisuudella. Sekä pienet että keskikokoiset yritykset mahdollistavat sen, että Suomessa on myös jatkossa isoja yrityksiä. Selvää on, että Suomen talouskasvu ja uudet työpaikat syntyvät ketterämmin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Voidaankin sanoa, että Suomen työllisyys lepää pk-yritysten varassa.

Liiketoimintasuunnitelman kehittäminen on jatkuva prosessi

Liiketoimintasuunnitelma, jolla säästetään kuluista, on eri liiketoimintasuunnitelma kuin se suunnitelma, jolla haetaan kasvua. PK-yrityksen perustamista varten laadittu liiketoimintasuunnitelma ei ole ikuinen. Liiketoimintasuunnitelman tulee kehittyä ja jopa muuttua liiketoiminnan myötä. Tämä ylläpitää liiketoimintaedellytysten ja taloustunnuslukujen jatkuvaa arviointia, liikeidean ja kilpailukyvyn pohdintaa sekä resurssien ja asiakkaiden analysointia. Pitkän aikavälin menestystä ei vain synny, jos emme lunasta jatkuvasti asiakaslupaustamme.

Vaadi paljon markkinatietoa, saat enemmän

Tarvitsemme vieläkin enemmän kannustavaa yhteisöllistä yrittäjäkulttuuria, jotta yleinen toimintaympäristömme antaa rohkeutta ja uskallusta esimerkiksi teknologian uudenlaiseen hyödyntämiseen. Suomessa on esimerkiksi eurooppalaisittain selkeää kilpailuetua antavat kattavat mobiiliverkot sekä järkevä mobiilidatan hinnoittelumalli. Lisäksi jokaisella työikäisellä suomalaisella on käytössään matkapuhelin, joten meillä on poikkeukselliset mahdollisuudet tarjota esimerkiksi mobiilialustojen kautta monikanavaista asiakaspalvelua ja uudenlaisia asiakaskokemuksia.

Menestyvän brändin sekä palvelukonseptin luomisen tueksi saamme kansainvälisten esimerkkien (kuten Amazon, Samsung, Ikea) lisäksi inspiraatiota ihan läheltä. Suomen merkittävimmät brändit Kone, Paulig ja Fazer ovat perheyrityksiä.

Menestystarinan rakentaminen vaatii kunnianhimoa, tavoitteellista työtä sekä globaalilla markkinalla aina tiedolla johtamista. Yritysten ansaintalogiikat ja palvelumallit muuttuvat. Esimerkiksi digitaalisen alustatalouden toimijat hakevat uusia tai vaihtoehtoisia liiketoimintamalleja digitalisaation tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämiseksi. VTT:n tutkimusprofessori Heikki Ailisto on todennut, että käytännössä kaikkien yritysten kannattaisi tehdä suunnitelma digitalisaation, tekoälyn ja mahdollisesti myös alustatalouden hyödyntämiseksi.

Asiakastuntemuksen ja asiakaskokemuksen ymmärtämiseen sekä toimialatiedon ja tilannekuvan päivittäiseen seuraamiseen tarvitset yhä enemmän tiedolla johtamista. Tarvitset tiedolla johtamista myös markkina- ja kilpailijatiedon muuttamiseksi sinulle sopiviksi tavoitteiksi kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaa sekä tukemaan investointeja. Väitän, että tulevaisuudessa tiedolla johtaminen, osallistava muutosjohtaminen ja henkilöstön osaaminen ovat menestyksen kannalta kriittisimmät tekijät.

​Jutellaan lisää Hallituspartnerit Helsingin järjestämässä Uskalla kasvaa – PK-foorumissa 25.9. Pörssitalolla. M-Brainin joukkue on mukana tapahtumassa. Ilmoittaudu mukaan, niin pohditaan yhdessä, miten markkinatieto voi auttaa sinua liiketoimintasi kasvattamisessa ja uudistamisessa.

Jos pidit tästä kirjoituksesta, saatat olla kiinnostunut tilaamaan RSS-feedimme. Tilaajanamme kuulet ensimmäisenä julkaisuistamme ja kasvavista tavoista hyödyntää markkinatietoa. Tapaamme blogimme lukijoita mielellämme myös Twitterissä, Facebookissa ja LinkedInissä!


Competitive Intelligence Services Market Intelligence Platform Media Monitoring Solutions Market Research Services
Close

Login to clientzone

Close

So, you are interested in our monitoring services?

So, you are interested in our intelligence services?

So, you are interested in our advisory services?

Please, leave your contact information and we will get back to you shortly!

Name
Company
E-Mail
Phone
Message

Cancel

Your message has been sent!
Close